Hoe kies je het juiste CMS voor jouw bedrijf of onderneming?

Dit artikel biedt een gedetailleerde gids over hoe je het beste CMS voor jouw onderneming kiest, met een overzicht van verschillende opties en specifieke aanbevelingen afhankelijk van je bedrijfsbehoeften.

29 april 2024|5min. lezen

Wat is een Content Management System (CMS)?

Een CMS, ofwel Content Management System is software die wordt gebruikt voor het ontwikkelen en beheren van websites. Het biedt een raamwerk waarbinnen zowel de visuele voorkant (frontend) als de operationele achterkant (backend) van je website worden gebouwd. Een CMS maakt het mogelijk voor gebruikers zonder diepgaande programmeerkennis om hun website te beheren door middel van een gebruiksvriendelijke interface. Dit artikel focust op dynamische websites die verbonden zijn met een CMS, statische websites die door ontwikkelaars rechtstreeks in de code moeten worden bijgewerkt, worden even buiten beschouwing gelaten.

Het kiezen van het juiste CMS bij Het Labo

De vraag “Welk CMS raden jullie aan?” is een veelvoorkomende vraag bij Het Labo. De keuze voor het juiste CMS is echter geen universele oplossing, maar moet afgestemd worden op de specifieke behoeften van een bedrijf, zoals de bedrijfsdoelstellingen, ambities en het beschikbare budget. Bij Het Labo nemen we je graag mee door een transparant keuzeproces om ervoor te zorgen dat de gekozen oplossing naadloos aansluit bij jouw zakelijke vereisten.

Je bedrijfsdoelstellingen als leidraad

E-commerce CMS-opties:

 • Shopify: Dit platform is uitermate geschikt voor kleine tot middelgrote bedrijven die op zoek zijn naar een eenvoudig te beheren e-commerce oplossing met minimale technische complexiteit. Shopify regelt zaken zoals hosting, beveiliging en updates, maar heeft beperkingen in maatwerk en aanpassingsmogelijkheden.
 • WooCommerce: Ideaal voor bedrijven die al bekend zijn met WordPress. WooCommerce biedt uitgebreide aanpassingsmogelijkheden en is zeer geschikt voor websites die maatwerk vereisen boven de standaard e-commerce functionaliteiten.
 • Magento: Aanbevolen voor grote e-commerce platformen die een hoge mate van maatwerk en technische aanpassingen vereisen. Magento is krachtig, maar vraagt meer technische kennis en kan daardoor een uitdaging zijn voor kleinere teams.

CMS voor algemene websites:

 • Wix en Squarespace: Beide platformen zijn zeer gebruikersvriendelijk en bieden drag-and-drop functionaliteiten die het eenvoudig maken om snel een website op te zetten. Ze zijn echter minder geschikt voor diepgaande aanpassingen en geavanceerde SEO-optimalisatie.
 • Drupal: Dit CMS is uitermate geschikt voor complexe, veelzijdige websites die hoge eisen stellen aan maatwerk. Drupal is krachtig, maar vereist een behoorlijke technische kennis, wat een drempel kan zijn voor kleinere teams.
 • Umbraco: Gebaseerd op het .NET-framework van Microsoft, biedt Umbraco robuuste aanpassingsmogelijkheden en wordt vaak gekozen door bedrijven die behoefte hebben aan diepgaande integraties met andere bedrijfssystemen.

CMS geïntegreerd met CRM-systemen:

 • HubSpot: Een geïntegreerd CMS dat perfect samenwerkt met de marketing- en verkoopplatformen van HubSpot. Bij Het Labo prefereren we een koppeling van een WordPress-website met HubSpot voor optimale flexibiliteit en functionaliteit.
 • Zoho Sites: Een onderdeel van het Zoho-ecosysteem dat naadloos integreert met andere Zoho-applicaties. Dit CMS is een uitstekende keuze voor bedrijven die al gebruik maken van Zoho’s uitgebreide productaanbod.

Kritische factoren bij de CMS-keuze

 • Bedrijfsdoelstellingen en schaalbaarheid: Het is cruciaal dat het CMS niet alleen voldoet aan de huidige behoeften van je bedrijf, maar ook kan meegroeien met toekomstige expansies en veranderingen in de markt.
 • Technische mogelijkheden van het team: Afhankelijk van de expertise binnen jouw organisatie kun je kiezen voor een eenvoudiger of juist een technisch complexer CMS.
  Kostenoverwegingen: Alle kosten die verbonden zijn aan de keuze voor een CMS, zoals initiële setup, licenties en onderhoud moeten in overweging worden genomen. Dit kan variëren van gratis plugins tot kosten voor maatwerk en technische ondersteuning.
 • Uitbreidbaarheid en aanpassingsvermogen: Kies voor een CMS dat gemakkelijk nieuwe functies en technologieën kan integreren. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die snel willen inspelen op veranderingen in hun markt of industrie.

Waarom kiezen wij bij Het Labo voor WordPress?

Bij Het Labo hebben we een doordachte keuze gemaakt voor WordPress vanwege de aanpassingsmogelijkheden en de uitgebreide community die voortdurend bijdraagt aan de ontwikkeling en verbetering van het platform.

In tegenstelling tot veel andere partijen maken wij geen gebruik van vooraf ontworpen thema’s. Hoewel thema’s een snelle oplossing bieden om een propositie te valideren, bouwen wij de frontend van onze websites altijd vanaf nul op, om een optimale combinatie van prestaties, flexibiliteit en duurzaamheid te waarborgen.

Het gebruik van standaardthema’s kan weliswaar een snelle oplossing bieden, maar dit gaat vaak ten koste van de snelheid en de mogelijkheid om de site in de toekomst aan te passen of uit te breiden. Deze thema’s kunnen overladen zijn met overbodige code die de website trager maakt en de updatebaarheid beperkt. Bij Het Labo kiezen we voor een schone, op maat gemaakte aanpak die precies doet wat nodig is, zonder de ballast.

WordPress sluit perfect aan bij de behoeften van onze doelgroep. Het platform is erg flexibel, waardoor we zowel eenvoudige als complexe sites kunnen ontwikkelen. Dit wordt ondersteund door een uitgebreid ecosysteem van plugins, die een naadloze integratie van functionaliteit en design mogelijk maken. Hierdoor kunnen we websites leveren die technisch goed presteren en zijn geoptimaliseerd voor SEO, wat bijdraagt aan een duurzame online aanwezigheid.

Het multidisciplinaire implementatieproces

Ons implementatieproces is intensief en collaboratief. Het begint met een grondige analyse van de behoeften en doelstellingen van onze klanten. Op basis van deze analyse stellen we een gedetailleerde planning op voor het ontwerp en de ontwikkeling van de website. Deze planning is niet alleen een technische oefening; het is een samenspel van diverse disciplines binnen ons team, van keyword analyse tot go-live.

Van designers en developers tot marketeers en content specialisten: iedereen werkt samen om een website te creëren die niet alleen voldoet aan de huidige eisen van de klant, maar die ook klaar is voor toekomstige groei. Dit multidisciplinaire team heeft volledige toegang tot de backend van de website, waardoor aanpassingen en optimalisaties snel en efficiënt doorgevoerd kunnen worden. Deze werkwijze versterkt de samenhang tussen de verschillende elementen van de website en zorgt ervoor dat we proactief kunnen inspelen op nieuwe kansen en uitdagingen.

De keuze voor WordPress en onze methodologie van het bouwen van websites resulteren in een krachtige synergie die leidt tot de creatie van duurzame, effectieve en gebruiksvriendelijke websites. Onze aanpak garandeert dat elke website die we leveren, niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook technisch geavanceerd en klaar om mee te groeien met de ambities van onze klanten.

Conclusie

De keuze van het juiste CMS is een diepgaand proces dat een grondig begrip vereist van je bedrijfsdoelstellingen, technische capaciteiten, budget en groeiplannen. Door zorgvuldig deze factoren te evalueren, kun je een duurzame en succesvolle online aanwezigheid opbouwen die aansluit bij de visie en ambities van je bedrijf.

Benieuwd hoe we jouw project aan zouden pakken?

Contacteer ons vrijblijvend: Wij bespreken graag onze visie met jou!