Een goede digitale strategie: De sleutel tot online succes!

Een digitale strategie is cruciaal voor elke onderneming die de intentie heeft om hun activiteiten uit te bouwen en te schalen. Het is de basis voor de interne werking van de onderneming en vormt een evaluatiekader voor de marketinginspanningen.

23 februari 2023|6min. lezen

In dit artikel:

 

Referentiekader & richtingwijzer

Een digitale strategie concretiseert de koers die een bedrijf vaart. In dit artikel leggen we uit wat een digitale strategie inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe wij te werk gaan om een digitale strategie op te stellen. Lees meer over marketing strategie op onze pagina ‘digitale strategie’.

Een marketingstrategie bepalen is niet eenvoudig, omdat het online landschap voortdurend verandert. Het is daarom belangrijk om de strategie voortdurend te evalueren en waar nodig bij te sturen.

Een digitale strategie is ook meer dan alleen maar een plan van aanpak. Het is een roadmap die aangeeft welke stappen er moeten worden genomen om de gestelde doelen te bereiken en het bevat een concreet referentiekader om marketinginspanningen te evalueren.

In een digitale strategie komen verschillende onderdelen aan bod:

  • Doelgroepen,
  • Proposities,
  • Kanalen,
  • Budget,
  • Doelstellingen.

Het is belangrijk om deze zaken helder en concreet te formuleren, zodat er een duidelijk kader ontstaat waarbinnen de marketinginspanningen kunnen worden geëvalueerd en geoptimaliseerd.

 

Resultaat van een goede digitale strategie?

Een concrete digitale strategie zorgt ook voor samenhang en consistentie tussen de verschillende marketingkanalen en -inspanningen. Een goede digitale strategie bepaalt namelijk welke kanalen er worden ingezet om de gestelde doelen te bereiken en hoe deze kanalen worden geïntegreerd in de marketingmix. Zo ontstaat er een samenhangend geheel, waarbij de verschillende kanalen & communicatie elkaar versterken.

Een digitale strategie is niet alleen belangrijk voor interne doeleinden, maar ook voor samenwerkingen met partners en freelancers. Door een concrete digitale strategie op te stellen, ontstaat er een duidelijk kader waarbinnen deze samenwerkingen kunnen plaatsvinden. Zo weten alle betrokken partijen wat er van hen wordt verwacht en kunnen ze hun werkzaamheden hierop afstemmen.

Een dashboard met de belangrijkste KPI’s vormt een goede gemeenschappelijke basis waarop een dialoog met partners & interne medewerkers gestart kan worden.

 

Google’s Messy Middle model

Google heeft met haar Messy Middle model een nieuwe manier geïntroduceerd om naar de customer journey te kijken. Deze nieuwe benadering is ontstaan door de opkomst van online shopping en de veranderingen die dat met zich meebrengt. Consumenten nemen namelijk geen lineaire route meer van trigger naar aankoop, maar blijven in een fase van zoeken en evalueren totdat ze klaar zijn om te kopen.

Dit model noemt Google de Messy Middle, het model bouwt verder op ideeën en modellen zoals het DAGMAR model, het AIDA model en anderen. Meer lezen over The Messy Middle op Think with Google.

Het Messy Middle model benadrukt het belang van exposure tijdens de customer journey. Door deze fase goed in kaart te brengen, kunnen marketeers hun merkinvesteringen beter rendement laten opleveren.

Het is daarom belangrijk om de verschillende fases in de klantenreis te detecteren en hier duidelijke KPI’s aan te koppelen. Zo ontstaat er een helder beeld van de effectiviteit van de marketinginspanningen.

 

In 3 stappen naar het opstellen van een digitale strategie

Onze aanpak is gebaseerd op een gestructureerd proces dat begint bij het vaststellen van doelstellingen en eindigt bij de uitvoering van de optimalisaties en rapportage van de impact & resultaten ervan.

Dit proces omvat verschillende fasen, waaronder de kennismaking, de discovery & performance fase, en de plan & go fase. Hieronder geven we een overzicht van deze fasen en hun belangrijkste componenten.

1. Kennismaking: Digitale scan

Tijdens de kennismakingsfase maken we kennis met de klant en bespreken we hun huidige digitale strategie. We voeren ook een gratis quick scan uit om de belangrijkste kansen en uitdagingen te identificeren. De klant geeft input over hun propositie, doelgroepen, doelstellingen en verwachtingen, en we bespreken de resultaten van de quick scan.

2. Kick-off: Discovery & performance

In de tweede fase, de kick-off, voeren we een performance audit uit om de huidige prestaties van de klant te evalueren en te analyseren. We maken gebruik van verschillende tools en technieken om een grondige analyse uit te voeren, waaronder:

  • Keyword analyse: onderzoek naar de zoekwoorden en potentieel zoekvolume die relevant zijn voor de klant en hun doelgroepen.
  • Content en technische audit (SEO): evaluatie van de inhoud en technische aspecten van de website van de klant om te bepalen of deze geoptimaliseerd is voor zoekmachines.
  • Backlink en concurrentie analyse: analyse van de backlink-profielen van de klant en hun concurrenten om de kansen voor linkbuilding te bepalen.
  • CRO analyse: evaluatie van de conversieratio van de website en het identificeren van kansen voor optimalisatie.
  • CRM analyse: analyse van de huidige klantrelaties en kansen voor verbetering en de afstemming tussen verschillende bedrijfsdivisies (bv. sales & marketing).
  • Betaalde analyse Facebook/Instagram en Google Ads: analyse van de huidige betaalde campagnes van de klant om de prestaties te evalueren en kansen voor verbetering te identificeren.

Op basis van de resultaten van de performance audit maken we een oplijsting van alle kansen en opportuniteiten. Samen met de klant bepalen we prioriteiten, in functie van het beschikbare budget en de vooropgestelde doelen.

Meer weten over deze Performance audit? Ontdek het op onze Performance audit pagina.

3. Start: Plan van aanpak & let’s go

In de laatste fase van het proces werken we samen met de klant aan het opstellen van een concrete digitale strategie. We beginnen met het afbakenen van het budget, de snelheid en de prioriteiten van de klant.

Vervolgens valideren we de KPI’s en bepalen we de doelgroepen, boodschappen, proposities, kanalen, budgetten en oplevering. We bespreken het plan van aanpak met de klant en zorgen voor een duidelijke rapportagestructuur om de prestaties te meten en te optimaliseren.

 

Waarom is een digitale strategie nodig en hoe ga je ermee aan de slag?

Het opstellen van een digitale strategie is essentieel voor elke moderne organisatie, of het nu gaat om een klein bedrijf of een grote onderneming. Het bepalen van de juiste strategie is echter niet altijd een gemakkelijke taak en vereist diepgaande kennis van de markt, de doelgroep en de concurrentie.

Door het volgen van de drie sessies zoals beschreven in dit artikel, kunnen marketeers een duidelijk strategisch kader opzetten dat hun marketinginspanningen ondersteunt, zowel intern als in samenwerking met partners en freelancers.

Bovendien is het belangrijk om te begrijpen dat de gemiddelde customer journey niet langer een lineair proces volgt, maar eerder dat van het ‘messy middle’. Het Messy Middle model van Google toont aan dat marketeers meer aandacht moeten besteden aan de exposure of awareness fase om het volledige rendement op hun merkinvestering in kaart te brengen.

Door KPI’s te plakken op de verschillende fases die we detecteren in het aankoopproces, kunnen we zorgen voor een effectieve evaluatie en optimalisatie van onze marketinginspanningen en krijgen we een beter beeld op de doorstroming van leads, van eerste kennismaking tot loyale klant.

Het opstellen van een digitale strategie is niet langer een optie, maar eerder een vereiste. Het helpt organisaties om hun marketinginspanningen te evalueren en optimaliseren, en om een duidelijke richting te bepalen voor hun marketingactiviteiten.

Door onze aanpak te volgen, kunnen we een duidelijk kader opzetten dat ons helpt om succesvolle marketinginspanningen te leveren, resultaten te evalueren, inzichten te verzamelen en zo onze (en jullie) doelstellingen te bereiken.

Interesse?

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om het belang van een concrete digitale strategie te begrijpen en om te begrijpen hoe je uiteindelijk een effectieve strategie kunt opstellen. Als je nog vragen hebt, neem gerust contact op met ons team bij Het Labo voor meer informatie.

 

 

 

Benieuwd hoe we jouw project aan zouden pakken?

Contacteer ons vrijblijvend: Wij bespreken graag onze visie met jou!